Je bent je verhaal niet

Het is Kinderboekenweek, en dit jaar is het thema: ‘Worden wat je wil.’ Daarom werd ik samen met een brandweerman, chauffeuse en een microbiologe door de school van mijn kinderen uitgenodigd om te vertellen over ons beroep. Nu is dat op zich al grappig, omdat ik niet één beroep heb. De juf had bij mijn naam dan ook maar neergezet: ‘Ademcoach en entertainer.’ Vooruit. Gitaar op m’n rug en op tournee van groep vier t/m acht.

Eerste vraag in groep 4: “Wat doe je als ademcoach?” Supergoeie vraag, die ook mensen die 40 jaar geleden in de 2de klas zaten me vaak stellen. Ik leg uit: “Soms zijn mensen heel erg verdrietig. Soms zijn ze zó lang zo verdrietig dat ze er ziek van worden. Dan kun je naar een dokter gaan om er over te praten. Dat kan al erg helpen. Mensen die er niet over willen of kunnen praten, komen bij mij en dan gaan we ademen. Niet zoals je nu doet, maar achter elkaar door. Doe maar mee!”

We ademen in, we ademen uit. In – Uit – In – Uit – In – Uit – In – Uit – In – Uit
“Wie voelt zich al een beetje draaierig?”
Hele klas de vinger omhoog en veel gegiechel.
“Nou dit doen we dan soms wel een half uur of drie kwartier!”
Grote ogen.
“Wat er dan gebeurt, is dat je gedachten weggaan. En dan is er ineens ruimte om te gaan huilen! Anderen voelen de boosheid die ze als kind al voelden en willen bijvoorbeeld even hard op een kussen slaan. Het mag er allemaal uit! Sommige mensen moeten ineens keihard lachen. Wat er ook gebeurt; ze zien er na zo’n sessie een stuk jonger en blijer uit!”
Daar kunnen de kinderen wel om lachen. Ze snappen het!
“Wie weet al wat ‘ie worden wil?”, vraag ik.
Hele klas weer de vinger omhoog!“Dierenarts!” “Politie!”
“Voetballer, wist ik al toen ik geboren werd!”
“Visagiste!”

Het ontroert me om de blikken van de kinderen te zien. Daarin zo veel overtuiging, alsof ze het nu al zijn! Ik ben altijd jaloers geweest op mensen die van jongs af aan precies weten wat ze willen worden. Die alle aandacht en energie daarop richten en het waarmaken. Zo ging dat niet met mij en m’n gitaar, die ik toch wel al in groep 8 van m’n ouders kreeg.

Ik maakte een omweggetje. Wat ben ik allemaal geweest? Telemarketeer, programmeur, vormgever, docent, mentor en afstudeercoach. Ik zegde een vast contract op om met drie vrienden een eigen bedrijf te starten en nam daar na zeven fantastische pioniersjaren weer afscheid van, om weer mijn hart en ziel te volgen.

Op mijn 34ste pakte ik mijn gitaar écht op en durfde ik mijzelf muzikant te noemen. Via de muziek die ik maakte kwam Mika op mijn pad. Het plan was om samen muziek te maken, maar dat werd iets meer. Na een scheiding vond ik mijn plek aan Mika’s zijde, om samen yoga met live muziek te brengen. Ik begon als DJ, werd ademcoach en rond deze weken een opleiding tot Audiotechnicus/Producer af. Om direct een nieuwe studie te starten, waarmee ik naast muzikant en ademcoach ook stembevrijder ga worden!
Die titel van de Kinderboekenweek past mij dus wel. Ook al ben ik 40. Worden wat je wil. Niks staat vast! Elk verhaal dat je leeft is maar een verhaal. Je bent nooit te oud om iets nieuws te beginnen.
“Heb je nog tijd voor een liedje?”, vraagt de juf. “Altijd” zegt ik. De juffen en meesters, maar ook de kinderen worden stil als ik het liedje ‘Eigenliefde’ speel van Julien Oomen: ‘Tijd om open te gaan, ik heb me lang genoeg vermomd…’


Van 22 tot 24 oktober organiseer ik een weekend met mijn lieve Mika Marieke Vinckers. Een weekend waarin we al onze oude verhalen en ervaringen meebrengen. Het is voor mensen die hun verhaal durven aan te kijken EN er afstand van willen doen. Want: je bént je verhaal niet.
Zit jij vast in een verhaal dat je jezelf en anderen verteld? Zit je vast in het verhaal dat anderen voor jou verzonnen hebben? Wil jij je verhaal wel loslaten, maar durf je niet? Dan is dit weekend echt voor jou bedoeld.


Misschien is het tijd om ook weer eens terug te gaan naar groep 8. Terug naar de herinnering dat je met stralende ogen vertelde wat je wilde doen in dit leven. Ik wilde gitaar spelen. Dat doe ik nu op een manier die ik nooit had kunnen bedenken. Ik nodig je uit om mee op reis, om jou terug te laten komen bij jouw kern. Een ontdekkingstocht waarin we elkaars ervaringen delen en de diepte ingaan met adem, yin yoga, dans en vuur!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam sommetje: *Captcha loading...